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CAN I APPLY TO YACHTFOLIO EVEN IF I DON’T HAVE ANY YACHT TO LIST? 
 

Yes. 
There are three kinds of access on YACHTFOLIO: 

- Retail Broker or view only access (Level 0) 
This provides full access to the system but does not permit the public listing of any 
yachts 

- Central Agent or listing access (Levels 1 to 4 depending on the number of yachts 
listed) 
This provides full access to the system including Retail Broker access and the public 
listing of Central Agency yachts 

- Central Agent Listing only access (Level B) 
This provides access to the Subscriber Firm’s Central Agency yachts only and does 
not permit Retail Broker access. 

 

WHAT FEES SHOULD I BE AWARE OF? 
 

Before starting the application procedure, the payment of a non-refundable 
Administration Fee (2,500 euros + 20% VAT if applicable) will be required. 
Once accepted on the system, Subscription fees will apply. For details about the fees for 
the different access levels, please visit the FEES section of the homepage. 
 

HOW CAN I WORK OUT IF MY COMPANY IS ELIGIBLE BEFORE PAYING THE 
ADMINISTRATION FEE? 

In order to find out if your company is eligible for access to YACHTFOLIO, we invite you to 
respond to the questions from the Company Eligibility Test, which can be found under the 
SUBSCRIBE section of the homepage. 

Upon completion, the system will advise you whether or not you are eligible. 

Please note that provision of supporting documents will be required at the application 
stage. 

 

HOW CAN I WORK OUT IF THE CHARTER CONTRACTS THAT I WILL PROVIDE TO SUPPORT 
MY APPLICATION ARE COMPLIANT? 

 

Should the result of the Company Eligibility Test be positive, you will be provided with a 
Contracts Compliance Check List and be able to complete a Contract Recap Table for 
Admin to review and further confirm the contracts compliance. 

 
  



YACHTFOLIO 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
 

Page 2 of 5 
May 2023 

 

HOW DO I APPLY TO YACHTFOLIO? 

 

Should the results of your company eligibility test and contracts compliance check be both 
positive, AYSAS Admin will send information and documents to start the YACHTFOLIO 
Application Procedure 

DO I HAVE TO BE A MYBA MEMBER IN ORDER TO SUBSCRIBE TO YACHTFOLIO? 
(related to Clause 1.1.1. of the Application Criteria) 
 

No.  
 
Any company that has its principal business activity (and no less than 75%) as retail 
charter / management / brokerage of professionally and permanently crewed yachts and 
vessels of the highest quality, commercially made available for whole vessel charter, and 
over 20 m in load line length can apply to subscribe to YACHTFOLIO. 
 
Proof of such activity will be requested by way of official company registration paperwork, 
which differs from country to country. 
 
Additionally, a statement must be provided from an external accountant, bank manager or 
lawyer, confirming that the principal business of the Applicant is that of the charter / 
management / brokerage of professionally crewed Yachts and Vessels of the highest 
quality, commercially made available for whole vessel charter, and over 20m in load line 
length.  
 

CAN I APPLY AS AN INDIVIDUAL? 
 

No. 
The application needs to be made by the company and at the same time, at least one 
qualifying individual member of the company must apply for access to use the system. 
 

WHY ARE APPLYING COMPANIES ASKED TO PROVIDE PAPERWORK? 
 

YACHTFOLIO is a system designed to be a respected, trusted, and accurate source of 
luxury yacht charter booking data and the documents being requested are to ensure that 
each Subscriber can have full confidence in the high level of professional standards of the 
system, fellow users and the yachts listed. 
 

WHY ARE APPLICANTS REQUESTED TO PROVIDE CHARTER CONTRACTS? 
 

Contracts are required in order to show that a Subscriber Firm has a track record of 
reliably handling client funds and has the necessary professional experience and 
competence and is an active yacht broker. 
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DO APPLICANTS HAVE TO PROVIDE MYBA CHARTER CONTRACTS? 
 

We do not insist on the use of MYBA Agreements and any recognised legitimate Contract 
will be considered, however, as the MYBA and AYCA (American Yacht Charter Association) 
Agreements are the most widely used then experience in these contracts is likely to be 
viewed more favourably. 
 

HOW ARE INDIVIDUALS CHECKED FOR ELIGIBILITY? 
 

In addition to the provision of charter contracts, future end users are requested to provide 
a brief profile of their relevant experience in yacht chartering. 
 
Individual End Users must also submit three independent references from reputable 
charter brokers of good standing with whom executed charters have been concluded and 
performed within 12 months.  Each reference must relate to a charter contract that has 
also been submitted. 
 
Should the YACHTFOLIO Panel deem it necessary, individuals might also be interviewed. 
 

WHY HAVE A PROFESSIONAL INDEMNITY INSURANCE IN PLACE AND WHAT FOR? 
(related to Clause 1.1.2. of the Application Criteria) 
 

PI insurance is necessary to protect the client’s funds and all signatories/parties of a 
charter contract. 
 
The insurance should cover the brokers and directors of the company for any negligence/ 
oversights/errors & omissions in the charter brokerage activity. 
 
ALL Subscribers and applicants must provide a copy of their valid PI Insurance and this 
must confirm that there is no aggregate on the cover.  
 
Why is this important? - Subscribers must have the peace of mind, both for them and their 
clients, that any broker they work with has a minimum level of PI cover. 
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WHY DOES THE PI INSURANCE COVER NEED TO HAVE NO AGGREGATE LIMIT? 
(Related to Clause 1.1.2. of the Application Criteria) 
 

An aggregate limit is a provision used in insurance to limit the amount that can be paid in 
the policy period. It is the maximum amount your insurer will pay to settle your claims. 
Often the limit is referred to as an annual aggregate limit, which is just the total amount 
your insurer will pay in a single year.  

Also, aggregate means you can have multiple claims in one period but again any sum 
exceeding the limit would not be paid out.  

This is the reason why it is important that your insurance does not have an aggregate limit 
and covers for an unlimited number of claims per year. 

WHY DOES MY COMPANY NEED A SEPARATE BANK ACCOUNT?  
(Related to Clause 1.1.3. of the Application Criteria) 
 

Subscribers must be confident that any broker they work with that is a YACHTFOLIO 
Subscriber has a separate client bank account, thus providing greater protection for their 
clients' monies. 
 
ALL Subscribers and applicants must provide a declaration from their bank, external 
accountant or lawyer confirming that they hold a separate client bank account for holding 
clients’ funds (an internet printout or declaration from the subscriber themselves is not 
sufficient). 

WHY DOES MY COMPANY NEED TO ACCEPT THE TERMS & CONDITIONS OF USE? 
(Related to Clause 1.1.6. of the Application Criteria) 
 

ALL Subscribers must provide written acceptance of the Terms & Conditions of Use of the 
system.  
Why is this important? - Subscribers must have the confidence that fellow Subscribers are 
using the system fairly and correctly and that they abide by the terms of use that have 
been set out. 
A YACHTFOLIO Panel has been appointed and can be contacted should a Subscriber wish 
to point out an issue related to the (mis)use of the system. 
 

WHAT IS THE WEBSITE ADVERTISING DECLARATION? 

To comply with the YACHTFOLIO Terms and Conditions of Use Subscriber Firms must 
ensure that Listing Information published by them in the public domain is accurate and 
authorised by the Central Agent and must verify the permissions relating to each piece of 
Listing Information with the Central Agent to ensure that the confidentiality of and 
intellectual property in such Listing Information is preserved. 
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A declaration to this effect confirming that written authorization has been obtained to list 
each yacht featured on the applicant firm’s website is required. 

WHY DO CENTRAL AGENTS NEED TO PROVIDE A CERTIFICATE OF APPOINTMENT & 
YACHT LISTING REFERENCE?  
 

For ALL yachts that are listed on YACHTFOLIO a valid and current Certificate of 
Appointment must be sent to All Yachting SAS (AYSAS) Admin.  For each yacht a Yacht 
Listing Reference of recommendation must also be provided (following an inspection or 
charter).  No yacht will be permitted on the system without these documents. 
 
Why is this important? - it is vital that each and every Subscriber has confidence that the 
yachts viewed on the system are of a suitable quality and are being legitimately advertised 
by the Central Agent with the authority of the Owner.  
 
By signing a Certificate of Appointment, the Central Agent is also confirming that the 
Central Agency Agreement that is in place incorporates the minimum points as set out in 
the Guidelines for Charter Central Agency Agreements, as issued by AYSAS.  
 

WHY APPOINT A 3RD PARTY STAKEHOLDER AND IN WHICH CASE? 
 

In order to avoid any situation of conflict of interest, when a Subscriber firm is also the 
owner (directly or indirectly) of a yacht that they are listing on the system, an independent 
3rd party stakeholder needs to be appointed for the handling of the client’s funds. 
This could be with a 3rd party lawyer or accountant for example, or the retail broker could 
also act as stakeholder. 
 
 

 


